// rinoplastie

Prezentare generală

Rinoseptoplastia reprezintă o procedură chirurgicală, care este oferită pacienților în două scopuri: estetic și funcțional.

Este realizată pentru a îmbunătăți aspectul estetic al nasului, obiectivul fiind acela de a genera un rezultat cosmetic plăcut, care să se găsească în armonie cu trăsăturile feței.

Are ca scop ameliorarea obstrucției nazale, prin crearea unui pasaj permeabil care să permită pătrunderea aerului prin fosele nazale.

Cele doua principii (îmbunătățirea aspectului nazal si îmbunătățirea pasajului aerian) sunt adresate în timpul aceleiași intervenții chirurgicale.

Ce reprezintă simularea asistată de computer, înainte și după intervenție?

Simularea asistată de computer poate oferi o imagine de ansamblu a rezultatului estetic postoperator. Simulările ce implică profilul sunt ușor de realizat, în timp ce simularea frontală poate fi tehnic mai dificila, nu este întotdeauna de o calitate satisfăcătoare. Aspectul real va diferi mereu, într-o oarecare măsură, față de cel generat de computer, indiferent de experiența medicului ales de către dumneavoastră

// Rinoplastie

Intrebari frecvente

Care este cea mai potrivită vârstă pentru o rinoplastie cosmetică?

Nu există o vârstă ideală în ceea ce privește rinoplastia in scop estetic, insa putem afirma ca varsta minimă pentru rinoplastie rămâne cea de 17 ani deoarece structurile osoase ale feței sunt aproape definitivate atunci, iar forma masivului facial nu se va mai modifica substanțial cu trecerea timpului.

Cum este efectuată rinoplastia?

Tehnica închisă

În cadrul acestei tehnici nu se realizează nici o incizie la nivel tegumentar, structurile nazale fiind abordate prin incizii la nivelul foselor nazale. După corecția structurilor osoase și cartilaginoase, incizia de la nivelul mucoasei nazale (țesutul ce căptușește fosele nazale) este închisă cu ajutorul  firelor de sutură.

 

Tehnica deschisă

Se realizează printr-o incizie de-a lungul columelei. Columela reprezintă porțiunea tegumentară situată între cele două narine. Această incizie este combinată cu incizii în interiorul foselor nazale. Tegumentul de la nivelul vârfului nasului este decolat cu atenție, iar structurile cartilaginoase și osoase sunt corectate chirurgical. La finalul procedurii pielea este repoziționată iar inciziile sunt fin suturate. Mica cicatrice la nivelul pielii se vindecă, de regulă, cu succes, și în majoritatea cazurilor este abia perceptibilă.

Ar fi necesară recoltarea cartilajului de la ureche sau coastă în timpul rinoplastiei?

Dacă ați suferit anterior o rinoplastie sau septoplastie , cartilajul obținut poate fi insuficient pentru modelarea și reconstituirea nasului. De aceea, dacă ar fi necesară recoltarea cartilajului de la ureche sau de la cartilagiul coastei, veți fi informat înainte de operație, în timpul consultației preoperatorii.

Cat dureaza interventia de rinoplastie?

Intervenția de rinoplastie realizată de către domnul doctor Daoud va dura aproximativ 2h30, însă în funcție de complexitatea cazului clinic, timpul se poate prelungi până la 4 ore . Timpul este însă cel mai puțin important factor, întrucât scopul este acela de a obține un rezultat estetic  și funcțional cât mai apropiat de cel visat de către dumneavoastră.

Un mic detaliu de menționat pentru însoțitorii pacienților-intervenția chirurgicală nu va începe de îndată ce pacientul intră în blocul operator iar pacientul nu va fi scos din acest loc imediat după terminarea intervenției. Astfel, adăugând timpului operației și pe cel al pregătirii pacientului, dar și pe cel al trezirii pacientului după intervenție, timpul petrecut în blocul operator poate ajunge până la 4 ore sau chiar mai mult.

La ce mă pot aștepta după operația de rinoplastie?

Imediat după intervenția de rinoplastie, la câteva ore, vă puteți ridica în picioare, vă puteți deplasa și puteți desfășura activități ușoare, însă veți purta o atelă la nivel nazal.

Dr. Daoud nu plasează niciun tip de mese în nas pentru a fi îndepărtate, însă, cu toate acestea, respirația pe nas nu este întocmai posibilă din cauza edemului postoperator din primele zile, care se va remite complet în câteva săptămâni.

Poate exista o sângerare ușoară intermitentă în primele zile postoperator, care se va remite spontan sau sub acțiunea unor spray-uri decongestionante. Vi se va recomanda să aplicați un spray salin de 3-4 ori pe zi și picături cu Vitmina A pentru a umezi și hidrata zona și, totodată, pentru a evita formarea de cruste în interiorul nasului.

Pot exista tumefieri ușoare-moderate și echimoze ale pielii, gradul apariției acestora diferind semnificativ de la pacient la pacient. O mască rece este plasată la nivelul pleoapelor și frunții în primele două zile postoperator pentru a reduce edemul și vânătăile. În general, acestea se remit la circa 7-14 zile, deși un anumit grad de edem poate persistă până la 2-3 luni de zile. Este important de menționat faptul că un rezultat definitiv se va obține la distanță de 12-18 luni postoperator.

Când puteți mânca și bea apă?

Un exemplu pe care domnul doctor îl oferă în sprijinul pacientului este următorul- dacă intervenția chirurgicală începe la ora 8.00 dimineață , iar la ora 12.00 dumneavoastră reveniți în salon, veți putea bea lichide și mânca începând cu ora 15.00.

Când puteți merge acasă?

Să doarmă în primele zile pe perne confortabile care să-i susțină capul mai ridicat, fără să facă presiune pe zona nasului. Să evite sporturile și activitățile extenuante fizic, pentru a respira corect și fără să se forțeze zona nasului.

Strănutul trebuie evitat sau orice efort care poate produce o sângerare nazală sau mișcarea cartilajului nazal.

Nu este recomandat fumatul nici înainte de operație cu 2 săptămâni, nici după operație.

Pacientul poate ține ocazional comprese reci pentru a evita apariția echimozelor.

In ce anotimp este recomandata rinoplastia?

Pentru siguranța dumneavoastră, preferăm rămâneți în spital minim 3-4 ore după finalizarea intervenției. Însă, la opțiunea dumneavoastră, în special în cazul în care intervenția chirurgicală este realizată după orele prânzului, este indicat rămâneți sub supraveghere medicală până a două zi după operație.

Voi purta separatoare, atele sau tamponament nazal anterior după intervenție?

La finalul procedurii, Dr. Daoud  va aplica, în mod tipic, benzi mici peste nas și va pune o atelă pe aceste benzi.  Dr. Daoud nu preferă niciun tamponament nazal sau pansament, folosește, în schimb, șuturi absorbabile pentru a preveni acumularea de sânge (hematom), care nu necesită îndepărtare, în cazuri rare sunt folosite mulaje de silicon cu caneluri, permițând respirația nazală, în limita posibilităților. Umectarea acestora le facilitează extragerea de la nivelul foselor nazale. Mulajele siliconate vor rămâne pentru o perioada de 3-4 zile în fosele nazale. Atelele din exteriorul nasului sunt îndepărtate la 7-10 zile după operație.

Voi avea nevoie ca suturile mele să fie îndepărtate?

Dacă ați avut o rinoplastie deschisă, firele de sutură vor fi îndepărtate la 5-10 zile după operație. Dacă sunt utilizate suturi absorbabile pentru închiderea pielii, acestea nu trebuie îndepărtate. Inciziile din interiorul nasului sunt realizate din material absorbant și nu trebuie să fie înlăturate.

Voi avea vreo cicatrice vizibilă?

Incizia externă a rinoplastiei – în cazul unei intervenții de tip deschis – este foarte bine camuflată chiar sub nas și adesea nu este vizibilă după vindecarea completă. Pentru intervenția de tip închis nu există cicatrice postoperatorie.

Voi avea dureri după operație?

După intervenția chirurgicală, durerea este minimă până la moderată, insa, cu ajutorul medicatiei antialgice, pacientii raportează un nivel scăzut al durerii.

Cât timp voi lipsi de la serviciu?

În general, umflăturile și vânătăile din jurul ochilor și nasului pot dura până la 7-10 zile. Puteți începe să lucrați după îndepărtarea atelei externe pe nas la 6-7 zile de la intervenția chirurgicală. Umflarea ușoară poate persista rar mai mult de câteva săptămâni și aproape niciodată nu limitează mobilitatea pacientului.

Pot să mă machiez după operație?

Puteți începe să vă machiați la 2-3 zile după operație.

Pot purta ochelari după intervenția chirurgicală de rinoplastie?

Vi se va cere să vă abțineți de la utilizarea ochelarilor pentru o perioadă cuprinsă între 6 -12 săptămâni. Puteți folosi lentilele de contact la 2-3 zile după operație

Pot efectua efort fizic după intervenția de rinoplastie?

Dr. Daoud recomanda evitarea exercițiilor fizice intense timp de 2-3 săptămâni după operație. Va trebui sa evitați practicarea sporturile de contact timp de 6 săptămâni.

Voi avea voie să mă expun la soare după intervenția de rinoplastie?

Da, dar numai după aplicarea unor cantități abundente de creme ce implică soluții cu factor de protecție solară pe nas. Expunerea directa la soare incetineste procesul de vindecare prin inflamatia pielii. Este recomandată evitarea expunerii, în mod special la orele prânzului, și purtarea unei pălării. Acest risc poate dura un an.

Pot avea intervenții chirurgicale suplimentare în timpul rinoplastiei?

Alte proceduri de conturare a feței pot fi efectuate în momentul intervenției chirurgicale de rinoplastie, cum ar fi injectare de acid, injectare cu toxină botulinică, transfer de grăsime proprie, blefaroplastie, ridicare a frunții, lifting facial, implanturi de meton, etc. .  Evident, timpul de operație va crește, dar veți putea lovi două păsări cu o singură piatră.

Există posibilitatea să sufăr o intervenție chirurgicală de revizie?

Rinoplastia este o procedură chirurgicală complexă. Trebuie să avem întotdeauna în vedere faptul că poate dura până la 1-2 ani pentru o vindecare completă și un rezultat estetic definitiv. Dacă în urma intervenției, există un nivel de asimetrie sau deformitate la nivel nazal, veți fi sfătuiți de către medicul dumneavoastră să așteptați 6-12 luni pentru a obține o vindecare completă.

 

Dacă totuși, incă vor exista asimetrii sau deformități după această perioadă, ar trebui discutate opțiunile disponibile împreună cu medicul dumneavoastră. Îmbătrânirea poate, de asemena, să ducă la schimbări privind estetica nasului.

Înainte de operație

Înainte de a intra la cabinetul de consultații, fiecare pacient primește o serie de formulare de completat .

Dr Daoud va analiza  răspunsurile dumneavoastră, iar apoi veți intra în sala de consultație. Aici veți participa la o discuție (anamneză medicală), în cadrul căreia Dr Daoud va obține istoricul dumneavoastră medical. Acesta include patologii sau simptome legate de permeabilitatea foselor nazale, dar și dorințele dumneavoastră privind formă dorită postoperator. De asemenea, veți fi întrebat dacă fumați, suferiți de alergii sau aveți antecedente de intervenții chirurgicale.

Se va realiza inspecția cavității nazale, utilizând un endoscop. Acest aspect ne oferă informații legate de septul nazal și de mucoasa nazală, respectiv cornetele nazale, dar și despre vâlvă nazală, a cărei colabare cauzează, de multe ori, obstrucția nazală.

Dr. Daoud va discuta cu dumneavoastră detalii legate de schimbările pe care le doriți, dar și despre cât de realiste sunt acestea. Se vor realiza fotografii și se va discuta în detaliu, se va folosi simularea (Photoshop), dar și simularea din profil și din fata, pentru a putea gasi raspunsuri la toate intrebarile dvs si, in aceleasi timp, pentru a putea fi înțeleasă mai exact dorinta dvs în legătură cu intervenția chirurgicală ce urmează a fi efectuată. Bineînțeles, imaginile realizate cu ajutorul simulatorului nu pot fi perfect predictibile, însă ele sunt un instrument util în discuția premergătoare intervenției.

Se va discuta, de asemenea, despre riscurile, beneficiile și posibilele complicații ale rinoplastiei.

Decizia intervenției chirurgicale

Decizia unei intervenții chirurgicale nu este ușoară. După terminarea consultației, dumneavoastră veți primi un e-mail conținând mai multe informații și detalii  despre rinoplastie și veți primi totodată și consimțământul informat al pacientului. Totodată, este important de menționat faptul că Dr. Daoud vă oferă o a doua consultație gratuită în cazul în că aveți întrebări sau nelămuriri.

Când pacientul se hotărăște asupra intervenției chirurgicale, urmează alegerea datei intervenției. Sunt oferite câteva date posibile ale intervenției , în funcție de disponibilitatea dumneavoastră și a doctorului Daoud. După alegerea datei intervenției chirurgicale, veți fi îndrumat în vederea efectuării unui set de analize de sânge, în vederea verificării stării de sănătate.

Ziua operației

Având în vedere anestezia generală, veți fi rugat întrerupeți consumul de lichide și solide cu 8 ore înainte de operație. Preoperator, Dr. Daoud va fi cu dumneavoastră și va răspunde ultimelor întrebări. Anestezia generală presupune un somn liniștit, în timpul intervenției nu veți simți niciun fel de durere sau discomfort. Iar la trezire nu vor exista dureri sau tamponament nazal.

Care sunt posibilele riscuri și complicații ce pot apărea în urma operației de rinoplastie?

Rinoplastia reprezintă o procedură chirurgicală de o dificultate ridicată. Este necesară o expertiză și o experiență vastă, pentru a obține rezultate estetice favorabile. Printre cele mai frecvente efecte nedorite ale intervenției chirurgicale nazale se numără un rezultat nesatisfăcător estetic sau funcțional.

O intervenție chirurgicală secundară sau de revizie poate fi indicată pentru obținerea rezultatului dorit. Procedurile secundare pot fi minore, anumite proceduri pot fi efectuate sub anestezie locală și/sau în regim ambulator. Nevoia de a efectua o procedură secundară nu derivă în mod automat din eșecul intervenției primare. Chiar și în cazul celor mai experimentați chirurgi, rata de reintervenție poate ajunge la 5%. În mod tipic, intervențiile secundare sau cele de revizie sunt efectuate la distanță de aproximativ un an de intervenția primară, sau mai târziu.

Alte complicații ce pot apărea rar, și despre care medicul are obligația de a informa în scris pacientul, includ:

  • Sângerare: poate surveni imediat după intervenție și poate dura până la 4 săptămâni. În majoritatea cazurilor, sângerarea este oprită spontan, însă în cazul în care acest lucru nu se întâmplă, este necesară informarea medicului dumneavoastră.
  • Infecții: riscul de apariție a unei infecții este foarte scăzut în urma intervenției de rinoplastie. În caz de edem, eritem sau durere sau în caz de apariție a febrei după intervenția chirurgicală, anunțați medicul.
  • Cicatrici hipertrofice: dacă ați suferit o intervenșie chirurgicală prin tehnică închisă, cicatricile postoperatorii vor fi ascunse în interiorul nasului. În cazul în care s-a optat pentru o tehnică deschisă, cicatricile vor avea dimensiuni mici și, de regulă, vor fi abia vizibile în regiunea dintre cele două narine.
  • Hipopigmentare: în urma intervenției, pot exista echimoze periorbitale și, ocazional, în jurul nasului, care survin, de regulă, la circa 2-4 săptămâni. Foarte rar se poate întâmpla ca tegumentul nasului să devină mai închis la culoare sau roșu, schimbare ce poate persista până la un an de zile.
  • Anosmie: pierderea mirosului poate surveni rar în urma intervenției de rinoplastie. Este aproape întotdeauna reversibilă și poate dura până la 6-12 luni.
  • Amorțire la nivel nazal: este de așteptat că după intervenție să existe un grad de amorțire a tegumentului nazal. Este aproape întotdeauna reversibilă în circa 6-12 luni.
  • Dificultăți în repsiratie.
  • Perforația septului.
Call Now Button