// Carcinomul bazocelular (CBC)

Tumoare malignă de piele

Carcinomul bazocelular se dezvolta predominant pe regiuni ale pielii deja expusa la raze UV, la indivizi care au pielea deschisa fiind astfel predispusi la arsuri solare. Migrarea acestor indivizi, mai ales in copilarie, catre tari insorite, este asociata cu o crestere a ratei cancerelor de piele. Desi carcinomul bazocelular apare la adulti, tumoarea se poate dezvolta si la copii. Carcinomul bazocelular nodular apare la o varsta mai inaintata decat carcinomul bazocelular superficial si sunt mai frecvente la nivelulul capului, spre deosebire de trunchi, care este mai frecvent sediul tumorilor superficiale.

Este mai des intalnit la indivizii cu piele deschisa la culoare ce traiesc in tarile situate la o altitudine joasa

CBC este o malignitate ce ia naştere din celulele bazale epidermice.

Există câteva tipuri clinice de CBC :

  1. CBC noduloulcerativ, care debutează ca un nodul mic, cat o perla, uneori cu mici vase telangiectazice pe suprafaţa sa.
  2. CBC pigmentat când în tumoră pot fi prezente cantităţi mari  de melanină. Deşi clinic nu este mai agresiv decât varianta nodulo-ulcerativă, CBC pigmentat poate fi interpretat eronat ca melanom malign.
  3. CBC superficial constă din una sau mai multe plăci eritematoase, crustoase, care se măresc lent. Deşi este mai frecvent la nivelul trunchiului şi extremităţilor, capul şi gâtul pot fi, de asemenea, afectate. Leziunile pot fi confundate cu dermatozele inflamatorii benigne, în special cu eczema numulară şi psoriazisul.
  4. CBC morfeaform(fibrozant) se manifestă ca o placă solitară, netedă sau uşor depresibilă, indurată, albicioasă sau gălbuie. Limitele sunt, în mod caracteristic, imprecise, o trăsătură asociată cu un  potenţial de extensie rapidă subclinică.

Carcinoamele bazocelulare sunt tumori invasive locale si metastazele apar in mai putin de 1/10.000 de tumori.

Morbiditatea creste in cazul tumorilor cu invazie in profunzime, care se pot extinde catre tesuturile subiacente precum tesutul osos, in urma acestei invazii ar putea rezulta fuziune intre planuri in special la nivelul fetei, unde tumoarea ar putea patrunde prin canalele osoase realizate de nervi. Morbiditatea creste de asemenea in cazul tumorilor neglijate, care pot masura mai mult de 10 cm in diametru si care au fost descrise ca carcinoame bazocelulare gigant.

Recurente multiple cu tumore  reziduala in profunzime  la nivelul capului poate fi asociata cu morbiditate ridicate, deoarece carcinomale bazocelulare pot in cle din urma sa penetreze craniul. Recurenta crescuta este asociata cu carcinomul bazocelular infiltrativ, morfeic si micronodular, pentru ca marginile chirurgicale de siguranta pot fi subestimate.

Posibilitatea existentei sindromul nevusului bazocelular, ar putea fi luata in considerarea la copii cu carcinoame bazocelulare. Familiile pot fi supuse unui screening pentru mutatia genei PTCH1. Expresia scazuta a proteinei bcl-2 s-a dovedit a se corela cu carcinoame bazocelulare mai agresive cu patern infiltrativ sau morfeic in comparatie cu cel superficial si nodular.

Recurenta carcinoamelor bazocelulare este mai comuna  in leziunile de la nivelul nasului si a santului nazo-labial, dar aceasta ar putea fi datorata dificulatii in a realiza margini de siguranta corespunzatoare.

Tumorile recurente dupa radioterapie sunt de obicei agresive si infiltrative. Leziunile cu metastaze sunt de obicei extine, ulcerate, cu infiltratie profunda si recurente. Riscul de a dezvolta un alt carcinom bazocelular este crescut in cazul barbatilor, varstei peste 60 de ani si la nivelul trunchiului.

// Mezoterapie

Intrebari frecvente

Cum recunoastem Carcinomul Bazocelular?

Apare pe orice zona tegumentara, cu o frecventa mai ridicata pe zone expuse la soare, respectiv fata si gat.

Un carcinom poate sa apara pe piele sub forma unui nodul sau chiar ca o pata. Cresterea poate sa fie rapida, dar de obicei este foarte lenta, ceea ce nu trebuie sa ne linisteasca.

Orice leziune aparuta pe piele sub diferite forme – pata, un nodul sau chiar un cos care nu se vindeca in cateva saptamani – trebuie sa fie un semnal de alarma,

Identificarea precoce a carcinomului bazocelular – epiteliom – este vitala pentru succesul tratamentului – vezi mai jos detalii despre tratament

Cum se manifesta carcinomul bazocelular?

Frecvent aceste leziuni sunt pruriginoase, adica sunt insotie de mancarimi. Cu toate acestea, exista si carcinoame care nu-si fac simtita prezenta, iar acest fapt nu inseamna ca sunt mai putin grave.

Doar un ochi avizat poate sa recunoasca aceste leziuni si poate sa instituie corect tratamentul care se impune.

Call Now Button