// Carcinomul spinocelular (CSC)
Ce este Carcinomul spinocelular (CSC) și cum se tratează?

Este un cancer cutanat mult mai agresiv. Își are originea în keratinocite. Caracteristic pentru carcinomul spinocelular este că are o rată de creștere rapidă, invadează local și are capacitate crescută de metastazare. Predomină la bărbați, mai ales la fumători și imunodeprimati. Se localizează de obicei pe tegumente modificate (radiații actinice, cicatrici, traumatisme).

Factori predispozanti:

-genetici – piele tip I,ÎI;
-radiații, X,
-traumatisme,
-modif degenerative și inflamatorii,
-fact chimici (keratoze, gudron, arsenic),
-inf virale (papilomavirus),
-imunosupresia

Din punct de vedere clinic are 2 forme:

cu creștere lentă –carcinomul spinocelular nodular papilar cornos (cornul cutanat)
cu creștere rapidă – nodul îndurat, roșu-violaceu, consistentă fermă, ulcerația apare precoce combinată cu invazia locală
Tratamentul este chirurgical și constă în excizie agresivă cu limite mari de excizie atât în suprafață cât și în profunzime.

Cele mai multe cazuri apar în urmă expunerii la soare în rândul persoanelor vârstnice. Poate apărea pe orice suprafață cutanată sau mucoasă, la persoanele tinere, mai ales în rândul celor cu pielea deschisă care se ard la soare. Cele mai frecvente tumori sunt în zonele expuse intens la soare, precum scalpul, față și în special buza inferioară, urechea, limba și față dorsală a mâinii. Traumatismele repetate asociate cu anumite acupatii pot duce la apariția carcinomului spinocelular pe alte zone.

CSC primar cutanat este o neoplazie malignă a celulelor epidermice keratinice. Spre deosebire de carcinomul bazocelular, care are un potenţial metastatic foarte redus, CSC poate metastaza şi poate creşte rapid. Trăsăturile clinice ale CSC variază în limite largi. Frecvent, CSC apare că un nodul ulcerat sau că o eroziune superficială pe piele sau buza inferioară, dar se poate prezența şi că o papulă sau placă verucoasă. Spre deosebire de carcinomul bazocelular , telangiectaziile sunt rare. Marginile acestei tumori pot fi slab delimitate şi poate să apară aderarea la structurile subdiacente. CSC se poate dezvoltă oriunde pe corp, dar frecvent apare pe pielea lezată de soare (frunte, față, ureche, scalp, gât și fața dorsală a mâinii).

Un neoplasm înrudit, keratoacantomul, apare, în mod tipic, că o papulă cu formă de dom, cu un crater central keratozic, se extinde rapid şi regresează fără terapie, de obicei. Această leziune poate fi dificil de diferenţiat de CSC.

CSC prezintă câteva forme premaligne (keratoza actinică, cheilită actinică) şi forme în situ (de ex., boală Bowen) care sunt limitate la epiderm. Keratoza şi cheilită actinică sunt papule şi plăci hiperkeratozice care apar în zone expuse la soare. În timp ce potenţialul degenerării maligne este scăzut pentru orice leziune individuală, riscul pentru CSC creşte cu creşterea numărului de leziuni. Boala Bowen se prezintă că o placă eritemato-crustoasă care se poate transformă în CSC invaziv la aproximativ 20% din cazuri. Există controverse privind asocierea bolii Bowen cu malignităţile interne; totuşi, date recente sugerează că nu există o relaţie semnificativă când alţi factori predispozanţi (de ex., arsenic) sunt absenţi. Tratamentul leziunilor premaligne şi în situ reduce riscul ulterior de boală invazivă.

// Carcinomul spinocelular (CSC)

Întrebări frecvente

Care sunt cauzele CSC?

Expunerea cronică la soare determină cele mai multe cazuri de CSC. De aceea aceste tumori apar de cele mai multe ori în zonele corpului expuse la soare: faţă, gât, mâini, umeri, braţe sau spate. Marginea urechii sau buza de jos sunt în mod special vulnerabile la dezvoltarea acestui tip de cancer.

CSC mai poate de asemenea apărea în zonele în care pielea a suferit anumite vătămări: arsuri, cicatrici, infecţii, răni de lungă durată, expunere la raze X sau contactul cu anumite substanţe chimice (cum ar fi arsenicul sau derivații de petrol). Mai mult, inflamaţiile cronice ale pielii sau bolile ce slăbesc sistemul imunitar pentru o perioadă mai lungă de timp pot favoriza dezvoltarea CSC.

În unele cazuri CSC apare spontan pe ceea ce pare a fi piele normală, sănătoasă şi nevătămată. Unii cercetători consideră că tendinţa de a dezvoltă această formă de cancer poate fi uneori moştenită.

Cine are risc crescut de carcinom spinocelular?

Oricine s-a expus timp îndelungat la soare poate dezvoltă CSC. Se consideră că CSC este cauzat în principal de expunerea cumulativă, de lungă durată la soare.

Persoanele cu piele deschisă la culoare, părul blond şi ochii albaştri, verzi sau cenuşii au cel mai mare grad de risc.

Cei a căror profesie implică multe ore petrecute în aer liber sau cei care îşi petrec timpul liber la soare se află în special în pericol.

Acest tip de cancer apare de obicei în regiunile corpului expuse soarelui. Marginea urechilor și buza inferioară sunt locuri predilecte pentru apariția CSC.

Pielea vătămată de către diverși alți factori în afară de soare poate de asemenea dezvolta carcinom spinocelular. Printre factorii nocivi se numără: arsurile, cicatricile, rănile deschise care nu se vindecă, bolile inflamatorii ale pielii și expunerea la radiații sau substanțe chimice cum ar fi arsenicul sau derivații de petrol.

Leziuni precanceroase

Anumite afecțiuni ale pielii sunt considerate precursoare ale cancerului de piele. Ele se asociază uneori cu dezvoltarea în timp a unui carcinom spinocelular. Unele din acestea sunt rezultatul expunerii excesive, neprotejate la soare.

Printre leziunile precanceroase se numără:

KERATOZA ACTINICĂ SAU SOLARĂ
Keratozele actinice sunt excrescenţe aspre, solzoase, uşor reliefate, care variază în culoare de la maro la roşu şi pot atinge un diametru de până la 2,5 cm. Apar de cele mai multe ori la persoanele în vârstă. Unii experţi consideră keratozele actinice drept o formă timpurie a CSC.

Cheilita actinică este o formă de keratoză actinică ce apare pe buze, care devin uscate, crăpate, solzoase şi palide sau albe. Afectează în special buza inferioară, care este expusă mai mult soarelui decât cea superioară.

LEUKOPLAZIA
Reprezintă pete sau plăci albe pe limbă sau în interiorul gurii, la nivelul mucoaselor, care au potențial de transformare în CSC. Ele sunt cauzate în principal de agenți iritativi ce acționează timp îndelungat, cum ar fi fumatul sau consumul de tutun, sau defecte ale danturii – dinți, proteze sau lucrări dentare cu margini ascuțite, care rănesc mucoasele. Leukoplakia buzelor este cauzată în principal de expunerea excesivă la soare.

BOALA BOWEN
Este în general considerată o formă superficială de CSC care încă nu a depășit limitele epidermului. Apare ca o pată persistentă, de culoare roşu-maronie, solzoasă care poate semăna cu psoriazisul sau cu o eczemă. Netratată, poate invada şi structurile mai profunde.

Cum depistezi carcinomul spinocelular?

CSC apare de cele mai multe ori în zone ale corpului ce au fost expuse razelor solare pentru perioade mai îndelungate de timp. De obicei pielea din aceste zone prezintă urme şi semne evidente ale daunelor cauzate de soare cum sunt ridurile, modificările de pigmentare şi pierderea elasticităţii pielii.

CSC apare de obicei sub formă unei plăci îngroşate, aspre şi solzoase şi care poate sângera ușor dacă este lovită. De obicei arată ca un neg dar uneori apare ca o rană deschisă cu marginea în relief şi cruste la suprafaţă acoperind baza grunjoasă şi proeminentă. Adesea apare pe buze și în zonele de traumatism cronic

Cum să previi cancerul de piele?

Deși CSC şi alte forme ale cancerului de piele sunt aproape întotdeauna vindecabile dacă sunt depistate şi tratate din timp, cea mai sigură măsură de apărare împotriva acestora o reprezintă prevenirea lor de la bun început. Iată câteva bune obiceiuri de protecție, care ar trebui să facă parte din îngrijirea zilnică a sănătății fiecăruia:

Evită expunerea excesivă la soare, în special între orele de vârf (10:00 – 16:00)
Stai la umbră
Poartă îmbrăcăminte care să te protejeze de soare, inclusiv o pălărie cu borurile largi, pantaloni lungi, bluză cu mânecă lungă şi ochelari de soare cu filtru UV
Folosește o cremă de fotoprotecție cu spectru larg, UVA și UVB și factor de protecţie (FPS) înalt, de cel puțîn 15
Aplică cca. 30g (echivalentul a două linguri) de cremă de fotoprotecție pe toate zonele corpului expuse la soare, cu 30 de minute înainte de a ieși afară. Repetă aplicarea din 2 în 2 ore sau după ce ai transpirat mult sau după ce ai intrat în apă
Evită solarul și lămpile de bronzare artificială
Nou-născuții nu trebuie lăsăți la soare. Cremele de protecție solară pot fi folosite pentru copii începând de la vîrsta de 6 luni.
Examinează-ţi pielea, din creștet până la tălpi, o dată pe lună
Mergi cel puțin o dată pe an la medicul dermatolog pentru o examinare de specialitate a pielii.

Call Now Button